First Time Dengar. Kucing Ini Naik Sampan Balik Kampung. Boleh M4buk Sungai Pulak.

Balik kampung ketika lebaran sudah menjadi tradisi masyarakat di negara ini.

Setiap hari lebaran tiba, banyak perantau yang pulang kampung untuk merayakan hari raya dengan keluarga.

Kerana setiap tahun terus berulang, ada saja kisah unik di tengah kesibukan balik kampung ini. Seperti dilakukan oleh lelakiini. Tidak ingin berpisah dengan haiwan peliharaan ketika balik kampung, lelaki ini turut membawa kedua ekor kucingnya pulang ke kampung halaman di Sarawak.

Dalam video yang dikongsikan, kelihatan seorang lelaki duduk di atas motornya. Di bahagian depan motor ada beberapa barang yang dibawa.

Yang mencuri perhatian adalah sebuah beg lutsinar kucing yang ianya gendong di depan. Dalam beg itu sudah ada 2 ekor kucing yang nampak cemas.

Lelaki pecinta kucing itu 2 ekor kucingnya menaiki sampan untuk mudik ke kampung halaman. Namun dalam perjalanan itu, ada salah satu kucingnya m4buk sungai.

M4buk naik sampan

Malangnya seekor daripada kucing itu tampaknya sudah lesu dan pening lalat sepanjang perjalanan mudik ke kampung menaiki perahu.

Dalam video, perahu yang sedang berjalan menyusuri sungai itu mengangkut beberapa biji motor serta orang ramai yang ingin pulang kekampung

” Perjalanannya harus menyeberangi sungai lagi. alhamdulilah mereka kuat walaupun salah satunya m4buk sungai dan muntah-muntah,” tulisnya dalam caption.

Menempuh total perjalanan sekitar enam hingga tujuh jam, pemilik kucing agak gelisah kerana ini merupakan pengalaman pertama membalik kucing tersebut ke kampuang.

Di kampung tuannya lagi tak senang duduk.

Bila 2 ekor kucing ini di beri kebebasan. Masalah lain pula menjelma. Boleh pula main dekat tunku api orang nak buat rendang. pendek umur nanti.

Netizen pun cemas melihat keadaan 2 ekor kucing tersebut. Namun terdapat juga yang memuji sang pemilik yang begitu sayang terhadap haiwan peliharaannya.

” MasyaAllah.. Terima kasih sudah menyanyangi kucing dgn tulus. Hati2 d jln..selamat Sampai tujuan..Aamiin,”

” Lucunya pakai nyeberang sungai segala, pasti pengalaman yang menyenangkan bagi empunya,”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*